AriaFreddo

Languages

Korisnička zona

Odabir klima uređaja

Objavljeno: 07.05.2019. 15:30

Odabir uređaja za Vaš prostor među stotinama različitih modela, jačina te dodatnih opcija nije jednostavna. Ovdje smo saželi neke kriterije za lakši odabir optimalnog uređaja za Vaš prostor.

Za odabir uređaja prethodi 5 najvažnijih pitanja i odgovora koja olakšavaju kupovinu Vašeg klima uređaja

1. Kvadratura prostora i visina

Kada razmišljamo o kupovini uređaja onda mislimo na one prostorije u kojima nam je najpotrebnija ugodna klima. Za odabir uređaja moramo znati kvadraturu prostora koju želimo hladiti/grijati te visinu odnosno volumen prostora. Standardna visina prostora je 2.7 m. 

2. Jačina uređaja

Kod volumena prostorije biramo također i jačinu uređaja. Pravilo je da u standardnim uvjetima 10 m² i 2.7 m visine potrebno je 1 kW snage klima uređaja. Tako dolazimo do računice da je za prostoriju 20-30 m² potreban uređaj jačine 2,5 kW. Prostorija 30-40 m² zahtijeva uređaj jačine 3.5 kW. Dok prostorija 40-50 m² treba uređaj jačine 5.5 kW.
U prostorijama gdje je dnevna soba spojena s kuhinjom i većim prozorima/vratima poželjno je kupiti klima uređaj za 1 kW veće snage zbog više izvora topline od više osoba u prostoriji, kuhinjskih aparata i od staklenih površina. 

3. Potreba za grijanjem 

Klima uređaji djeluju kao dizalice topline zrak-zrak i puno su učinkovitije od zastarjelih uređaja za grijanje na struju kao što su termoakomulacione peći, uljni radijatori i grijalice. Sve naprednijim tehnologijama kompresora i elektronike, klime mogu grijati prostore dok vanjska temperatura padne do -25° C. U slučaju da vam treba uređaj i za grijanje preporučeno je uzeti uređaj s minimalno A++ energetskim razredom jer je efikasnost uređaja veća i cijena koja je u startu veća kroz kratko vrijeme se vrati kroz manje režije.

4. Energetski razred i cijena

Biste li kupili novi auto koji troši 10 L ili 5 L goriva? Mislimo da znamo odgovor. Uređaj koji kupujete troši energiju i bitno je da je energetski efikasan i da vam daje što više energije za struju koju potroši. Kod odabira klima uređaja treba znati da uređaj koji kupujete će raditi godinama i da će trošiti energente te da ulaganjem u efikasan uređaj sada Vam se isplati kroz godine i sate rada uređaja. 

5. Mjesto postavljanja

Mjesto postavljanje uređaja posebno zidnih je nešto što se mora pažljivo izabrati i poslušati savjete iskusnih instalatera. Ukoliko se unutarnja jedinica postavi na krivom mjestu pa smeta kada radi, jako je teško i skupo izmijeniti lokaciju uređaja zbog instalacija. 

Korisnička zona

Što treba znati prilikom odabira, kupovine i održavanja klima uređaja?

Iz ponude izdvajamo

Iz ponude izdvajamo

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »